Su hayatın temel ihtiyaçlarından biridir, susuz hayat düşünülemez. Ortalama bir insan vücudunun % 65’i su’dan oluşurken, dünyanın %71’i sularla kaplıdır. Bugün dünyada 7 milyar insan farklı gıdalarla beslenmektedir, 2050 yılına kadar buna 2 milyar insanın daha eklenmesi beklenmektedir. Nüfus artışı ve çarpık kentleşme ve su kaynaklarının kirletilmesi ihtiyacımız olan suyun sadece kaynak ve yer altı sularından karşılanmasını imkânsız hale getirmektedir. Hızla büyüyen kentlerin su ihtiyaçları akarsu, baraj ve göllerden arıtma yapılarak temin edilmeye çalışılmaktadır. Kentleşme yalnızca çağı yakalama çabaları olarak değerlendirmemelidir. Sürdürülebilir bir su ve gıda güvenliği için yerleşim yerlerinin topoğrafik, jeolojik ve iklimsel durumu, alanın ne kadar nüfusu barındırabileceği gibi kriterler şehirleşmede dikkate alınmalıdır. Dünyada 1 milyar insan kronik açlıkla yaşamaktayken ve kaynaklar kıtken sorun başka bir yerdeymiş gibi davranamayız. İstatistiklere göre her gün hepimiz 2 ile 4 litre arasında su tüketmekteyiz. Su tüketimin büyük bölümü yediğimiz yemeklerin içinde gizlidir.1 kilo sığır eti üretimi 15,000 litrelik su tüketimine sebep olmaktadır.1 kilo buğday ise 1500 litreye kadar su tüketimine sebep oluyor.
Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) alınacak bazı küçük kararlarla su ve gıda güvenliği konusunda toplumun çözüm sürecine katkı sağlayacağını düşünmektedir. Örneğin: Daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir beslenme tarzını benimsemek; içinde suyun daha az bulunduğu yoğun olmayan ürünler kullanmak; yiyecek israfını azaltmak; dünya genelinde üretilen gıdaların %30'u hiç tüketilmemekte ve bunları yapmak için harcanan su ise tamamen israf olmaktadır; daha kaliteli ve daha fazla gıdayı daha az su tüketerek üreterek ülkemize ve yaşadığınız dünyaya katkı sağlayabilirsiniz. Su kıtlığı gıda üretimi, sağlığı ve sosyal istikrarı kısacası tüm yaşamı tehdit ediyor. TÜRÇEK 22 Mart Dünya Su ve Gıda günü dolayısıyla tüm toplumu su ve gıda konusunda duyarlı olaya davet ediyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder