12 Kasım 2012 Pazartesi

ŞİLE KESTANE BALI

Kestane balı doğal kestane ormanlarında bulunan kestane ağacı çiçeklerinden toplanan polenlerle arıların yapmış olduğu baldır.
Bazı İnternet sitelerinde " KESTANE BALI " için deli balda denilen şeklinde isimlendirildiği halde, "KESTANE BALININ "Deli bal ile yakından uzaktan ilgisi yoktur.
"DELİ BAL " arıların orman gülünden yapmış oldukları baldır. Deli bal fazla yendiği zaman alerji yapabilir. Oysa " KESTANE BALI " istenildiği kadar yenebilir. Her hangi bir tespit edilmiş alerjik etkisi yoktur.Kestane balının fayda oranı,içinde bulunan kestane aroması ile doğru orantılıdır.
" ŞİLE KESTANE BALI  " endemik bir özellik gösterir. İçindeki kestane aroması % 85 ve üzerinde elde edilmesi mümkündür.
Bunun sebebi arıların bulunduğu köyün etrafında yoğun bir şekilde kestane ağaçlarının,kestane ormanının oluşu sebebiyle, arı sürekli kestane aroması getirmektedir.Kestane ormanı dışına çıkmamaktadır.
Ancak kestane çiçeği bitince kovan açılmalı ve içindeki bal alınmalıdır. Yoksa arı başka çiçeklere yönelerek diğer bitkilerden aldığı aramalarla karıştıracaktır.Bu da kestane aroma yüzdesini azaltarak,kalite düşürür.
Bal içinde aranacak en olumsuz ürün arı da görülen hastalık dolayısıyla içinde bal olan kovana yapılan ilaçlama sebebiyle ilaç  kalıntısıdır. Çok tehlikeli ve kanserojen etki olabilmektedir.
Her ne kadar kristalleşen bal için halk arasında şeker katkılı olduğu sanılırsa da,gerçekte tüm doğal şeklinde olan çiçek balları kısa süre de kristalleşir. Esas olan kristalleşmeden kalabilen çiçek balından tereddüt etmek,endişe duymak gerekir. Kestane balı daha geç, uzun zaman içinde kristalleşir.
Yapmış olduğum çalışmalar da şile dışında "KESTANE AROMASI % 60 üzerinde bulunan bölge ait bal bulamadım.
Dolayısıyla kestane aroması %85 ve üzerinde olan şile kestane balı için endemiktir. Denebilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder