16 Nisan 2013 Salı

ŞİLEYE YAPILAN EN BÜYÜK HİZMETLERDEN BİRİ.....


ŞİLE VE DOĞAL GAZ GERÇEĞİ


Geçmişte soba yakardık üstünde de ekmek kızartır kahvaltı yapardık. Bazen kestane kavururduk karlı havalarda bunlar çok güzeldi. Ama sabah sobayı yakmak marifet isterdi. Külünü dökmek, odun getirmek, kömür taşımak başlı başına bir uğraştı.  göbek eritmek için savuna ya da gerek duyulmazdı   …zaten göbek yapmak kolay mı bu uğraşlardan sonra ...Soba nerede yanarsa orada ısınılırdı. Diğer odaları da ısıtmak isteyen kapıları açardı.Bunu yapanlar biraz iyi durumda olanlardı. Çünkü tüm ev ısınınca o zaman da maliyet artıyordu.Bir kış için bir ton odun, 250 kilo tahta parçası, iki ton kok kömürü alırdık.Kok kömürü almak başlı başına bir şanstı.Herkese verilmezdi.Babamın nur içinde yatsın siyatiği vardı. Raporuyla Kok kömürü aldığımız için hastalığına şükrediyorduk.Ne acı bir durum …..Komşularımızın bazılarının siyatiği yoktu ama kömür alma belgeleri vardı.Hiçte kimsenin bu haksızlık ne dediğini duymadım.Komşuya saygı sebebiyle sorgulama olmuyordu. Kömür bugünkü anlamda halk diliyle “ beleş “ değildi. Parası veriliyordu. Halk iane vermek kimin haddine, anında tepki gelirdi. Fakirlik vardı ama dilencilik asla olmazdı. Kendi alın teri olmadan çocuk büyütmek çok gurur kırıcıydı. İşte çağ ilerledikçe hep bunları kaybettik, Demokrasiyi de kaybettik, sonuç ne kadar menfaat o kadar rey derken yüzümüz bile kızarmadı. Olay öylesine bir hal aldı ki hayvanlar boyundan tasmalandı. İnsanlar midelerinden ….. Bu bağlantı büyük organizelerle bazı devletlerin gölgesinde yaşayan uydu devletler yaratıldı. Maalesef biz de bağımlı yaşamı seçtik……Bu konu çok tartışılabilir. Gelelim dışa bağımlı doğal konumuza …..Şimdi düğmeyi çevir ev sıcacık oluyor. Tüten soba derdi yok, is kokusu perdelere sinmiyor, her taraf ısınabiliyor. Ama bağımlılık,mecburiyet var.Kullanmakta zorunlu,insanlar istiyor çünkü rahat ...   Kombi hem soba hem de termosifon, hem de mutfakta sıcak su üreticisi…..Doğalgaz evin tüm ısınma sorunu halleden araç durumunda bugün…..Eğer Doğalgaz için ödediğimiz parayı ve  rahatlıktan yaptığımız göbeğimizi eritmek için saunada harcadığımız paraları da düşünürsek hakikaten Doğalgaz bize çok pahalıya mal oluyor gibi görünüyor.
Doğal gazla sobayı kıyaslarsak haksızlık ettiğimizi düşünüyorum. Sobanın ısıtma şartları ile doğal gazın ısıtma şarlarını aynı kategoride değerlendirmek gerekir. Sobanın maliyetini, boruların maliyetini, mutfak tüpünün maliyetini, baca temizleme maliyetini, kömür, odun taşıma ile birlikte maliyetini, harcanan zamanın maliyeti de alt alt koyarak toplayın doğalgaz ucuz olacaktır. Bu hesapları dillendirmek sizlere saygısızlık olacağı için sizlere bırakıyorum.Ancak bir Doğal gazın şileye getirilmiş olması bile,şileye bu güne kadar yapılan alt yapı çalışmalarının hepsine bedeldir. Ancak şunu belirtmek gerekir. Şile evlerinin çoğunun deniz kumu ile yapılmış olması ve şilenin nemi yüksek olması, binalarında ısı yalıtımı olmaması sebebiyle radyatör sistemli ısıtmalarda problem olmaktadır. Isı kaybı çok iyi hesaplanmalı pencere, duvar ısıtarak ısıtma yerine, ısı yalıtımı iyi olmayan, nemli binalarda doğrudan havayı ısıtma”FANKOL” seçilmelidir. Göreceksiniz ki gaz maliyetiniz çok daha düşecektir. Ancak çok rahat olmanın bir göbek eritme maliyeti olacağından, hazır henüz şilede imkânlar var iken bu enerjinizi bahçelerde doğa içinde zevkinizi yaparak, bitki, toprak uğraşı ile değerlendiriniz. Bu konuda hem spor yapmış olacaksınız, isterseniz doğal ürün yiyebilecek , hem de alın terinizle bütçenize katkı yapacaksınız.Ama soba yakmak için kullanacağınız bu enerjiden elde ettiğiniz bu geliri de doğal gazın artı hanesine yazmayı unutmayınız.
Tabi bu hizmetin getirilmesinde de öncülük edenlere vicdani borcunuzun olduğunu da unutmazsanız hakkani davranmış olursunuz.
“MARİFET İLTİFATA TABİDİR.ŞİLEYE DOĞALGAZ'IN GETİRİLMESİ DE EKONOMİK AÇIDAN DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE BÜYÜK BİR MARİFETTİR”….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder