22 Nisan 2015 Çarşamba

SARIKAVAK ŞARLAKLAR VADİSİ 15 KM. DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

 düşünmek için artık çok geç menzil 15 km.
yürüyüş için yağmur bile engel değil

 suyun yüksekten akışında müzik gizlidir
SARI KAVAK vadisi takribi şileden  20 km. mesafede,suların ufak yükseltilerden akarak, şarlaklar oluşturmuş çok güzel doğa iken şile orman işletme müdürlüğü tarafından orman yangınları için bilinçsizce açtırılan anlamsız genişlikteki yol sebebiyle maalsef yok edildiği görülmüştür.Ekip olarak büyük üzüntü duyduğumuz olay karşısında donduk kaldık.Şunu düşündük yangının çıkması ihtimal dahilinde olup olmadığı belli değil,ama ormanları korumak,kollamakla görevli bir devlet kurumunun yaptığı bu işlem yangından da kötüydü.Yangından sonra doğa yok olan bitkilerin zaman içinde yerini başka bitkiler doldurarak onara bilir.Ancak harfiyat doldurulan derenin,su yatağının onarılması mümkün değil,Bitki doğada insanın kafasındaki saç gibidir.Kesersiniz,kökünden tekrar uzar şeklillenir.Ancak insanın kafasını keserseniz saçının da geri dönüşü olmaz..
 köprü doğa içinde bir bütünlük sağlar

 köprü bile doğaya uygun olursa güzeldir

 yeşil her zaman mutluluktur







Doğa içinde bir çok bitkide değişimler gördük.Bunlardan biri de şimşirlerdi.Çoğu kurumaya başlamış,oysa bölge yoğun şimşir üreten bir alandı.İşte tam burada orman işletme müdürlüğünün görevi başlıyor.Bu doku neden yok oluyor.Araştırılması gerekiyor.Ama ilgilenen yok.....Yada zamanlarını buna ayırmak istemiyorlar,yada bilgisizliğini birilerine sorarak deşifre etmek istemiyorlar.









Şile de endemik olan,bölgeye özgü "KESTANE BALI " üretimi var.Şile ormanları baltalık makta kesiminden çıkarıldı.Koruya tahvil oldu.Çok sevinmiştik,kurum olarakta desteklemiştik,Orm.İşletme eski müdürü Mehmet bey iyi bilir.Ancak orman teşkilatı orada da temizlik yaparken sağlam,düzgün,işe yarar kestaneleri keserek,meşe ağaçlarını ön plana çekmekle köylüye büyük darbe vurdu.Oysa ki kısmen mürekkep hastalığının da varlığı bilinen ormanlarda hem hastalıklı kestaneleri keserek,kestane dışı ağaçları temizleme şansı yakalanmış olsaydı köylüye destek sağlanmış olacaktı.


Biz şile severler olarak Orman teşkilatının yararlı olabilecek yeterliliği olduğunu biliyoruz.Ancak personelinin ilgisizliği,yanlış,kontrol dışı uygulamaları sebebiyle verimsizleştiğini görmekteyiz.
Kestane yoğunluğu olan,kestane balı üretilen bölgede kestane ile çok iç içe yakın bir dönemde çiçeklenen ıhlamur fidanı dikmek gibi akıl dışı uygulamanın mazereti olabilir mi?








Biz şile köylüsünün gelirine gelir katacak uygulamalarla şile köylüsünün şehire göç etmesini önleyecek bir orman teşkilatını arzu ediyoruz.Şile ormanları yoğun şehir baskısı altındaki İSTANBUL'A nefes sağlayan olmazsa olmaz şartıdır.








 su varsa doğa daima etkilenir

 doğa ressam gibi yaratıcı

 Bir çok canlının,bitkinin yaşamını sağlayan ormanlar insanlar içinde çok önemli alanlardır.Doğal alanlarda kuş sesleri arasında yarım saat yürüyüş tüm günün yorgunluğunu alacak kadar önemlidir....










Yosunuyla,ağacıyla,deresiyle,balığıyla bir birlikte yaşam alanı olan,ormanlar eldeğmeden korunabilmelidir.Orman teşkilatı bunun için kurulmuştur.Ancak bu gün yaklaşımlarının farklı olduğu gözlenmektedir...
Köylünün kestiği bir ağaç için mahkemeye veren bir teşkilat,ormanları tapulu malı gibi kanun dışı uygulamalarla yok etmeye başlamış gibi görünmektedir....Hatta maden sahaları içinde bozuk orman dokularının bulunmasına karşı, ŞİLE ORMAN İŞLETME MÜD. ne var olan ormanı keserek bina yapılması bile ormana yakışmamıştır.
                                                                       
doğa yürüyüş gurubu
BİR AVUÇ DOĞA SEVERLE


 milyon yıl önce yaşamış kafadan bacaklı fosili

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder