İncir Hakkında Öğreneceğiniz
Bu Gerçeği Asla Unutamayacaksınız:
İncirlerin gerçekte ne
olduğunu ve arılar sayesinde var olduklarını öğrenmemiz, bu dünyaya dair bildiğimiz tüm gerçekleri sorgulamamıza neden oldu.
İncirler teknik olarak
meyve değil, ters yüz edilmiş çiçekler. İncir ağaçları elma veya şeftali
ağaçları gibi çiçek açmazlar. Çiçekleri armut şekilli bir kozanın içinde açar
ve daha sonra olgunlaşıp yediğimiz meyvelere dönüşür. Daha sonra her bir çiçek,
bir adet bir tohumlu, 'aken' adı verilen sert kabuklu bir meyve oluşturur. Her
incir birkaç adet aken'den oluşur. Yani incir yediğimizde aslında birden çok
meyve yiyoruz.
Ama inciri sıra dışı
yapan şey sadece bu değil.
İncir çiçekleri
içeride büyüdüğü için özel bir polenleşme sürecine ihtiyaç duyarlar. Polenleri
yayması için rüzgara veya arılara bel bağlayamazlar. İşte bu noktada incir
arısı devreye girer. İncirler, genetik malzemesini yayacak incir arısı olmadan
türlerini devam ettiremezler. İncir arısı da incir olmadan yaşayamaz çünkü
larvalarını buraya bırakır. Bu ilişkiye mutualizm adı verilir.
Dişi incir arısı,
yumurtalarını bırakmak için erkek incire girer (bu arada erkek incirleri
yemiyoruz). Erkek incir, arının yumurtalarını ikame edecek bir şekle sahiptir.
Dişi arının kanatları ve anteni, incirin küçük aralığından içeri girerken
kopar, bu yüzden arı içeri girince dışarı çıkamaz. Bundan sonra yaşam döngüsünü
sürdürme görevi yavru arılar dadır. Erkek yavru arılar kanatsız doğarlar, çünkü yegane görevleri dişilerle, yani teknik olarak kız kardeşleriyle çiftleşmek ve
incirin dışına doğru bir tünel kazmaktır. Dişi yavru bu tünelden dışarı çıkarak
poleni de beraberinde götürür.
Eğer incir arısı
yanlışlıkla erkek incir yerine, yediğimiz dişi incirlerin içine girerse,
içeride üremesi için gerekli koşullar bulunmaz. Ve geri dışarı da çıkamaz çünkü
kanatları ve anteni kopmuştur. Bu yüzden arı ne yazık ki içeride ölür, ama bu
gereklidir çünkü çok sevdiğimiz bu meyvenin polenleri bu şekilde dağıtılır.
Endişelenmeyin, bu
demek değil ki incirin içindeki çıtır çıtırlık arı kadavrası. İncirde, arıyı
proteine parçalamak için fisin (incir enzimi) adı verilen bir enzim bulunur,
ancak bu enzim yine de hayvanın dış iskeletini tümüyle parçalamaz. Yani evet,
teknik olarak inciri ısırdığınızda aslında incir arılarını veya diğer bir deyişle
zamanında incir arısı olan bir şeyi de yiyorsunuz. Ama en azından kendinizi bu
arıların çok küçük boyutta olmalarıyla teselli edebilirsiniz. Veganlardan
bazıları bu hakikat nedeniyle bu meyveden uzak durmak isteyebilirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder