5 Ekim 2017 Perşembe

ŞİLE ARICILARI YILLAR SONRA DÜNYA GÜNDEMİNE ÇIKMAYI BAŞARDI

Çok uzun senelerden beri şile ormanlarında doğal olarak bulunan KESTANE ağaçlarından dolayı elde edilen balın maalesef değeri çok fazla anlaşılmamış,ŞİLE bölgesinden tenekelerle aldıkları balları kendi ambalajı ile kendi etiketlerini de yapıştırarak dünyaya bir kısım ticari firmaları dünyaya satmıştır.Bu gün dünyada KESTANE BALI imalatçısı olarak da ön sıralarda görülmektedir.Oysa önde görünen ülkelerde biri de Yunanistan olduğu,ŞİLE kadar üretiminin olmadığı bilinmektedir.
Oysa yıllar önce şile bir çok yabancının geldiği, bunu tanıtmak çok daha kolay olabilirliği varken, akıllara gelmemiş olması çok büyük kayıp olmuştur.Görülme de yerel yönetim başarısıdır.
Bu gün kestane ormanlarının yok olma,kuruma aşamasına gelmekte olduğu bir zaman dilimi içinde de tanıtılması, da bu şansızlığın ikinci trajedisi olma evresine yaklaştığı günlerdeyiz.
Bu evre öylesine garip sürdürülüyor ki,bölgesinde bulunan kestaneleri geliştirmeyi düşünmeden,bazı günü birlik,yaptım oldu,yaparsam olur var sayımlar ve ilmi değerden yoksun, kurumsal amirlerin de desteğiyle yapılan denemeler hedefe giden yolda kayıp zaman yaratmaktadır.
Yine de belediye siyasi yapı olmasına karşı hedefe gidecek yolda,menfaat sağlayacak şile Arı yetiştiricisinden çok,çevreye gönül vermiş bireysel kişiler yanında ŞİLE BELEDİYESİNİN  de desteği inkar edilemez görünmektedir.
ŞİLE beldesi için yıllar önce tanıtılmış,maalesef zaman içinde kaybedilmiş iki ürünü vardır. ŞİLE BEZİ ve KESTANE balı çok önemsenmeli ve üretim gerçek manada sürdürülmelidir.Çünkü üretimi yeterli olmayan malı tanıtmak hiç akılcı bir uğraş değildir.Bunu da asla unutmamak gerekir......

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder